Meseszombat : Találkozásom Mátyás királlyal

Minden hétre két mese! 📚 ❗️FELHÍVÁS – mese korhatár nélkül❗️ Szereted a meséket? Szeretsz írni, rajzolni? Szívesen várjuk 📖meséiteket, 🖼rajzaitokat, illusztrációitokat akár az itt olvasott, akár saját meséitekhez. Az illusztrált meséket természetesen a rajzzal együtt közöljük.

Ezen a hétvégén Mátyásos mesenapot kínálunk nektek Deli Denisa szilágybagosi kislány írott, és az ördöngősfüzesi Hideg Anna néni hangzó meséjével. Az illusztrációt Illyés András 8 éves zilahi kisfiú készítette a 2018-as Mátyás-vetélkedőre.

   Találkozásom Mátyás királlyal

A következő születésnapom lesz a tizedik, kerek szám, s vajon milyen lesz a huszadik, vagy a harmincadik, vagy a negyvenedik?  Milyen érdekes lenne egy híres ember születésnapján részt venni! Mondjuk egy történelmi személyén?  Ebben az évben sokat hallottam Mátyás királyról….. Már jó ideje lehetett a negyvenedik születésnapja…..

   Én így képzelem el:

Lovas futár hozná a meghívót, s én lassan, szépen lovagolnék el Budára. Ott, amint beérek a várba, betessékelnének a király nagy fogadótermébe. Amikor meglátnak, nagy bársonyszéket hoznának elém, pihenni. Alig, hogy leülnék hatalmas harsonahanggal jeleznék Mátyás király és Beátrix királyné megjelenését. Miután leülnek az asztalhoz, leülnek a meghívottak is, köztük a gömöri urak, akik egész életükben csak az evésre, ivásra gondoltak. Az ajtónál katonák állnának őrt, miközben csinosan öltözött felszolgálók hordanák az ételeket, a már így is roskadozó asztalokra. Hát, a gömöri urak nem a legszebben faltoznának, kézzel lábbal habzsolnák az ízletes eledeleket, s nem is egyszer megesne, hogy mohóságukban a boroskupákat is felborítanák. Én csak csipegetnék, egy tányér levest, csirkecombot, s egy szelet dinnyét, amitől jól is laknák. Egy szolgáló begyújtana a kandallóba, s a melegtől az egyik gömöri úr el is szunnyadna a székén, miközben a többi szépen csendben folytatná az ebédet. Miután jól lakunk, arrébb ülnénk egy kanapéra, néhányan eldőlve el is szunnyadnának. Mikor kezdene lassan lemenni a nap, ébredeznének, s újra csipegetnének a finomságokból, miközben hallgatnák a kinti szellő susogását és a tücskök ciripelését. Lassan-lassan mindenki elvonulna a szobájába lepihenni, de az a pár óra hamar eltelne, s éjfélkor már mindenki újra ott volna, hogy felköszöntse a szülinapost, vagyis Mátyás királyt, így fejezve be ezt a különleges napot. Volna ott mindenféle sütemény és emeletes, citromos-, meg eperöntetes pudingtorta. Csak úgy recsegne, ropogna az asztal a torta alatt, mert még fagyigömbökkel is megraknák. Mátyás király ezt mondaná:

-Ez volt a legeslegjobb születésnapom, mindenkitől még meglepetést, ajándékot is kaptam. Nem gondoltam, hogy ennyien eljönnek ünnepelni!

Már lassan szedelőzködni kezdenének a nagyurak, a vendégek, hogy indulhassanak hazafelé. Ám elővennék tisztelettudó oldalukat, s talán először életükben segítenének a szolgálóknak rendet rakni, mosogatni a konyhán, kiseperni a termet, de Mátyás ezt még sem engedné, elvégre a vendégeket nem azért hívja az ember, pláne nem egy király….. -Nagyon köszönöm, hogy eljöttetek erre a közös ünneplésre!-mondaná Mátyás. -Jó éjt királyunk, köszönjük, hogy eljöhettünk felségedhez!-válaszolnák a vendégek. -Én meg azt, hogy eljöttetek, jó éjt, béke veletek!-köszönne el Mátyás király.

    Én így képzelem el találkozásomat Mátyás királlyal.

Balabás Róbert István rajza 8 éves, Zilah

Hideg Anna néni ezúttal az Egyszer volt Budán kutyavásár című mesét mondja el:

https://soundcloud.com/rozsa-szeman/egyszer-volt-budan-kutyavasar