A Magyar Kultúra Napja

OrbanIstvanplakatsomlyo.indd

Szerdán, január 20-án délután 17 órakor

tartjuk az EMKE Magyar Házban a Magyar Kultúra Napjának ünnepét, melynek keretében előadást tart Széman Péter BIA elnök és az EMKE országos elnöke, valamint Szabó Zsolt irodalomtörténész, a Művelődés Egyesület és a Szentimrei Alapítvány elnöke, aki egyben megnyitja Orbán István kolozsvári festő kiállítását is.

Vonatfüstös emlékek, a Kolozsvári rakodó pályaudvar, 1969 – sokatmondó cím, az emlékek szintjén még lágy füst – Orbán István nosztalgia-kiállítása a bonchidai kastélynapokon volt látható, augusztus végén, a Miklós épületben. 1969-ben Orbán István még mindent bevállaló kamasz volt, aki a helyszínre cipelte papírt és a zsírkrétát és kitartóan rajzolta a rakodó pályaudvart. Utána még jó néhány esztendeig alkotott pasztellel, akvarellel, színekkel, realista stílusban, vásznain megörökítette Kolozsvárt és környékét.

István azóta rég eltávolodott a színektől és a realizmustól, jelenleg absztrakt stílusban tus, vegyes technikával tárja elénk világképét. Egykori „ifjúi hevület”-ét, ahogyan ő mondja, azonban ma is csodálja. Jó pár éve már, hogy olykor, nosztalgia-képpen, előveszi régi mappáját és válogat belőle. Most is ezt tette, Bonczidán a rakodó pályaudvar különös hangulatú, régen múltba és füstbe vesző képeit csodálhattuk meg. (Kv. MR)