A Magyar Szórvány Napja

November 15-ét, Bethlen Gábor erdélyi fejedelem születésének és egyben halálának évfordulóját 2011-ben az RMDSZ a Magyar Szórvány Napjának javasolta és minden évben meg is ünnepeltük.
2015-től, a magyar parlament döntése értelmében „a Magyar Országgyűlés a határon túli magyarság iránt viselt, az alaptörvényben rögzített felelősségnek megfelelve november 15-ét, Bethlen Gábor erdélyi fejedelem születésének napját, a Magyar Szórvány Napjává nyilvánítja”.

E kiemelt jelentőségű napra figyel a közmédia is.
November 15-én, vasárnap egész napos tematikus műsorfolyammal hívják fel a figyelmet a szórvány magyarság életére, lehetőségeire és helyzetére. Az M1, a Duna, a Duna World csatornákon, valamint a Kossuth Rádió műsoraiban és www.mediaklikk.hu-n is a szórványban élő magyarságé lesz ez a nap. Hét külhoni régióból több tucat határon túli tudósító készítette közel egy hónapon keresztül az anyagokat. „A forgatások kapcsán közel száz riportot mutatnak be november 15-én. Negyven településről készült bemutatkozó kisfilm, miközben igyekeztünk feltérképezni azokat az embereket is, akik a szórvány területeken tesznek a magyarság fennmaradásáért. Róluk mintegy húsz miniportré készült, amelyekben nem csupán arcélek rajzolódnak ki, hanem a szórvány területek néhol felemelő, néhol csüggesztő hétköznapjai is.” – írják a műsorok beharangozójában.

Ezen bejátszások között lesz az is, amelyet a regionális tudósító csapat októben 28-án készített Szilágysomlyón az EMKE táblaavatóról,  a 130 éves EMKE kiállítás megnyitójáról és a Szederindácskáról!