EMKE közgyűlés 2017 április 8.

Beszámoló, díjak, koncert virágvasárnap előtt egy nappal

emke_kgy_08.jpg

2017. április 8-án, virágvasárnap előtt egy nappal tartotta éves közgyűlését és díjátadóját az EMKE, ez évben a Bánffy-palotában. A zsúfolásig telt teremben meghitt és ünnepélyes hangulatban telt a nap, melyre a koronát a Gh. Dima Zeneakadémián rendezett Görög Sisters formáció koncertje tette fel.


Széman Péter EMKE-elnök (további képek)

Görög Enikő és Noémi, a világszinten ismert szabadkai testvérpár zongorajátéka nyitotta a 132 éves EMKE idei közgyűlését, melyet dr. Széman Péter EMKE-elnök köszöntője követett. Az RMDSZ részéről Székely István, a Kulturális Autonómia Tanács elnöke, Romániai Magyar Demokrata Szövetség társadalomszervezésért felelős ügyvezető alelnöke mondta el gondolatait, melyek központjában az eddigi és jövőbeni közös feladatok, megvalósítások álltak. Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa részéről Csige Sándor konzul köszöntötte a közgyűlést.


Závogyán Magdolna helyettes államtitkár, EMMI (további képek)

Az EMKE minden évben igyekszik meghívni egy olyan előadót, akinek mondandója nemcsak érdekelheti, hanem szorosan érinti is azoknak a munkáját, akik részt vesznek közgyűlésünkön. Idén Závogyán Magdolna, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kulturális Államtitkárságának helyettes államtitkára beszélt az EMMI-nek határon túli területeket érintő, már futó vagy a jövőben beinduló projektjeiről, „Határtalanul” – közművelődési együttműködési lehetőségek címmel. Az előadást szintén a Görög Sisters játéka követte.

Az elnöki beszámoló, pénzügyi és cenzori jelentés után, rendhagyó módon meghallgathatták a jelenlévők az EMKE Ifjúsági Szervezetének beszámolóját is, Tamás Csilla és Mák Arany vázolták fel eddigi munkájukat és terveiket. Szavazás és hozzászólások után Görög Enikő és Noémi zárták a délelőttöt.


Guttman Mihály Pedagóguskórus (további képek)

Délután 3 órakor az Erdélyi Oscarnak is nevezett EMKE Díjak átadója következett (a díjazottak névsora szintén megtalálható honlapunkon). Nyitányként a Guttman Mihály Pedagóguskórus énekelt – majd a díjátadó közben díjazott dalostársukat is meglepték egy dallal. A megható és felemelő méltatások után a palota erkélyén koccintottak egymással díjazottak és méltatók, barátok és tisztelők.


Vizi E. Szilveszter és Széman Péter (további képek)

A délután az EMKE Életműdíjjal kitüntetett Vizi E. Szilveszter akadémikus, agykutató, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke tiszteletére és köszöntésére összeállított Csodálatos tanúságtétel. Vizi E. Szilveszternek sok szeretettel Erdélyből című kötet bemutatójával folytatódott. Széman Péter EMKE-elnök és a társszervező Erdélyi Múzeum-Egyesület elnöke, Sipos Gábor köszöntő szavai után a kötetről a szerkesztő Ábrám Zoltán, az EMKE Közép-Erdély régiójának alelnöke beszélt, majd oldott hagulatú beszélgetésre került sor, melyen a jelenlévők is feltehettek kérdéseket az akadémikusnak.


Görög Enikő és Görög Noémi (további képek)

A napot a Görög Sisters egyórás koncertje zárta a Gh. Dima Zeneakadémián. A tájainkon méltatlanul kevéssé ismert, nemzetközi szinten többszörösen magasan díjazott szabadkai testvérpár egyórás koncertjén különösen nehéz darabokat, többek közt Schubertet, Mozartot, Bartókot és Ravelt, valamint Aleksandar Vujić kortárs szerb zeneszerző nekik dedikált művét játszották.

-szer-

Fotók: Mák Arany, Sándor Csilla, Széman Emese Rózsa

Az EMKE közgyűlésén és díjátadóján készült további fotók:
Horváth László képei