Június 1. – Gyermeknap

2014-10-01 12.32.50

A nemzetközi gyermeknapot a világ számos országában megünneplik.  Sok helyen, mint nálunk is, június 1-én.

Az ENSZ közgyűlése 1954-ben javasolta (836(IX). határozat), hogy minden országban tartsák meg az egyetemes gyermeknapot.  Javasolták a kormányoknak, hogy mindenhol olyan napot jelöljenek ki erre a célra, amit megfelelőnek gondolnak. Az ünnep célja, hogy megemlékezzenek a világ gyermekeinek testvériségéről, az egymás közti megértésről, valamint a gyermekek jóléte érdekében kifejtett küzdelemről.

Az ünnepet először Törökországban tartották meg 1920-ban (1920. április 23.), majd később a genfi Gyermekjóléti Konferencián 1925-ben.

Magyarországon 1931-ben volt az első megtartva, igaz, akkor még Gyermekhétnek hívták. 1950-re ez már lerövidült, és megszületett a mai napig ismert Gyereknap, melyet mindig május utolsó vasárnapján tartanak.
Kevesen tudják azonban, hogy a Magyar  Gyermekvédő Liga 1906-ban  már megrendezte  első gyermeknapját Budapesten, s ez több évtizedig tartó hagyományt indított el. Az eseménynek ekkor még nem alakult ki évenként ismétlődő időpontja. Leggyakrabban májusban rendezték meg, de akadt példa áprilisi és júniusi időpontra is.
A Romániában megtartott első gyermeknapról nincsenek egyértelmű, pontos adatok, de tény, hogy évtizedek óta június 1-e a napja, és, hogy e napot itt 2017-től általános ünnepnappá nyilvánították.