Meseszerda: Az iskolai felszerelések könyvmentése

📚 Minden hétre két mese! 📚 ❗️FELHÍVÁS – mese korhatár nélkül❗️ Szereted a meséket? Szeretsz írni, rajzolni? Szívesen várjuk 📖meséiteket, 🖼rajzaitokat, illusztrációitokat akár az itt olvasott, akár saját meséitekhez. Az illusztrált meséket természetesen a rajzzal együtt közöljük. [email protected]vagy [email protected]

Mai meseszerdánkon szintén a 2015-ös meseíró pályázatra beérkezett mesét, a Petra meséjét közöljük, amelyet ő maga díszített rajzzal. Meglepetésként Jusztina tanító néni egy Andersen mesét mondd el nektek. Zene is lesz, mégpedig az általatok már személyesen is ismert Libavonat zenekar vezetője, Papp Tilu énekel a sárga kalapjáról.

                                          Az iskolai felszerelések  könyvmentése

A vakáció utolsó napján együtt pihent a polcon a tolltartó,a könyv, a ceruza és a vonalzó. Dél körül vendég érkezett: -Lili vagyok, a táska.-mutatkozott be a jövevény. Ide ülhetek én is közétek? -Persze, van hely elég. Mi is bemutatkozunk. A táska sorban megismerkedett a polc lakóival: kezet fogott Sziszivel , a tolltartóval, megölelte Könyv Majcsit, Pöttöm Ceruzát,Törékeny vonalzót. Mindenki mesélt valamit és vidáman töltötték el az időt. Nagyon jól összebarátkoztak és elhatározták, hogy délután baráti játékestet tartanak a réten. Mindenki magával vitte kedvenc játékszerét, megbeszélték a játékok menetét, kiválasztották a legjobb játékteret és kezdődhetett a játék. Lassan esteledett. A réten megjelent egy egér és megfenyegette a könyvet: -Megrágom a lapjaidat, te könyv! – kiáltott a könyvre az egér. -Barátaim! Segítsetek!-ordított a könyv. – Ne hagyjátok, hogy az egér megrágja a lapjaimat! Ha megrágja őket, miből tanulnak majd a gyerekek?-folytatta aggódva a könyv. -Ne félj, pajtás! Van egy mentő ötletünk. Ceruza és Törékeny vonalzó füttyentett egyet, s azonnal ott termett Cimburuk  a macska. -Ki az aki megzavarja a rét nyugalmát? Ne is mondjátok, érzem a szagát! No, megállj, te haszontalan!  – s  azzal ráugrott az egérre. Ám az egér se volt rest, kicsúszott a macska karmai közül  meg se állt az öreg fáig. Ott bebújt a gyökerek közé, és mozdulatlanul várt. Arra várt, hogy besötétedjen, és a játékos tanszerek hazamenjenek. -Köszönöm, barátaim, megmentettétek az életemet! Cimbi, mától a barátom vagy! Gyere velünk, lakjunk együtt! Légy a testőröm!  Így is lett. A macska beköltözött a polc alá, és éberen vigyázott a rendre.

Gergely Edó irói véleményezése:  Köszönöm, Petra, ezt a kedves mesét. A nevek önmagukért beszélnek. Még találj ki ilyen ötletes neveket s írj róluk sok mesét. Ha van egy jó, mesésen vagy viccesen hangzó neved, az máris hoz egy mesehőst, s ő már szinte magától kitalálja neked a saját meséjét, te csak le kell írd.

Tekei Erika értékelése:  Petra kis meséjében nevet ad az őt körülvevő valóságos tárgyaknak, fantáziavilága szereplőivé „lelkesíti”, megszelídíti őket. A tanszerek: Sziszi Tolltartó, Könyv Majcsi, Pöttöm Ceruza, Törékeny Vonalzó és Lili Táska úgy viselkednek, úgy beszélgetnek, barátkoznak és úgy játszanak, ahogyan a gyerekek szoktak, így a kis mesélő belebújhat a bőrükbe, átveheti a szerepüket, és velük is átvéteti a gyerekek szerepét, hogy ne ellenségei, hanem barátai lehessenek egymásnak, szorosabb kapcsolat alakulhasson ki közöttük, valamint a játék és a munka, a játék és a tanulás között. Azzal, hogy kiviszi a tanszereket játszani a rétre, kitágul a világ, nem csak a tanulószobában, hanem a szabad játékban is el tudja képzelni őket. A kedves cicus, Cimburuk vagy becézve Cimbi mesébe vonásával, a tanszerek őrzőjévé tételével teljes lesz a világ harmóniája, minden és mindenki, emberek, állatok és tárgyak a helyükre kerülnek, egymás segítőivé válnak. 

Jusztina tanító néni mesél: https://soundcloud.com/rozsa-szeman/andersen-borsoszem-hercegkisasszony

Eve Tharlet illusztrációja


Libavonat – Papp Attila énekel