Meseszerda: Hogyan lesz a búzából kenyér?

📚 Minden hétre két mese! 📚 Továbbra is várjuk meséiteket a
[email protected] vagy [email protected] címekre! Ha ügyes mesét írtok, bekerül a jövőre megjelenő könyvbe is. Korhatár nincs!

„Amíg csak föld lesz, nem szűnik meg a vetés és az aratás, a hideg és a meleg, a nyár és a tél, a nappal és az éjszaka.” (1Móz 8,22) Szent István napja mellett Újkenyér ünnepét is ültük augusztus 20-án és ez idő tájára tartogattuk Stan Lilla Aliz meséjét Temesvárról, aki ezt még 2013-as pályázatunkra írta, II. díjat nyerve el meséjével.
Hangosmesét ma Melinda néni mond nektek és, ha esős lenne az idő, akkor egy kis ügyességi játék linkjét is csatoljuk – ám ha szép idő van, akkor inkább a szabadban keressetek kikapcsolódást, játékot magatoknak! Jó szórakozást!

Hogyan lesz a búzából kenyér?

          Egy nap iskola után hazafelé vitt a busz. Miután leszálltam a buszról, léptem volna le a zebrára, de megállított a jelzőlámpa piros fénye. Ahogy várakoztam, befordult a zebrára egy nagy teherautó, egy kátyú miatt nagyot zökkent. Ebben a pillanatban kicsapódott a hátulsó ajtó és pár szem magocska kiesett az útra. Mivel épp a zebra mellé estek, azt gondoltam, hogy felmarkolok belőlük, de mire átértem meggondoltam magam, már nyújtottam a karomat, hogy eldobjam a magokat, egy hang rámkiálltott:    -Ne dobj el, te kislány minket, mert mi adunk neked kenyeret! -Jaj, ki hinne nektek, ti apró magocskák!   -Mi vagyunk a búzamagok, útban voltunk a termőföldekre.   -Mit keresnétek ti azokon a földeken?   -Ősszel, a felszántott, elboronált földekbe vetnek minket, idővel kihajtunk, télire a hótakaró megvéd a fagytól. Tavasszal újra elkezdünk növekedni, szárba szökkenünk, s mire köztünk megjelennek a piros pipacsok és a kék búzavirágok mi is virágzunk, a mi virágunk a kalász. Testvérek vagyunk, mert egy kalászban fejlődtünk. Nyárra aranysárgává érünk, az aratógépek levágnak és kicsépelnek minket. A traktorok ellszállítanak raktárakba vagy egyenesen a malmokba. A malomban lisztté őrölnek, igy utazunk tovább a pékségekbe. Ott vízzel és élesztővel kenyérmasszává gyúrnak minket. Kis pihenés után a kemencékben ropogósra sütnek. Frissen így kerülünk a gyerekek és minden ember asztalára.              Már éppen egy dióskalács képe lebegett a szemem előtt, amikor zutty! Felébredtem. Akkor vettem észre, hogy a buszon vagyok és a táskámból egy kiflivég kacsingat felém. Eszembe jutott, hogy anyu cukros nudlival vár otthon. Az is lisztből készül, akárcsak a többi péksütemény és krémes tészta a világon.

Pop Csenge Natália – Hogyan lesz a búzából kenyér?

https://soundcloud.com/rozsa-szeman/az-okos-lany-es-az-obsitos-palocfoldi-magyar-nepmese
Melinda néni meséje

https://www.megajatek.hu/jatek/bubbles-2.html