Meseszerda: Mátyás király udvarában jártam


📚 Kedves meseírók és olvasók! A beérkezett mesékből kiadásra kerülő könyv anyaga összeállt, de azért továbbra is örömmel várjuk meséiteket, történeteiteket, melyeket szívesen megosztanátok másokkal is. Ha elég összegyűl, talán új könyv is születhet belőlük.

Mai meseszerdánkon Szerbiából érkezett mesecsokrot adunk közre. A Vajdaságból, Zenta városának egyik magyar nyelvű általános iskolájából II. osztályos kisdiákok küldtek be tavaly előtti mesepályázatunkra egy tucatnyi Mátyás-mesét Mátyás király udvarában jártam címmel. Ezekből válogattunk olvasnivalót. A magyar népmesék sorozatból A hólyag, a szalmaszál és a tüzes üszök című mesét hallgathatjátok meg és újabb agytornaként ismét találós kérdéseket fejthettek.

     

 Varga Balázs meséje: Egyszer Mátyás király küldött egy levelet a hétvégi szakács- versenyre.  Nagyon örültem és útnak indultam. Megnéztem a várat és a szép udvart. Láttam egy szép tavat, amiben halak úszkáltak. A várban voltak harci eszközök. Láttam buzogányt, kardot, puskát, íjat és lándzsát.     Mátyás király elárulta, hogy mi a kedvenc étele. Mondta mindenkinek, hogy süssék meg neki. Akinek a legjobban sikerül, azt megjutalmazza. Én kitaláltam, hogy nem csak megsütöm a pávahúst, hanem meg is főzöm, hogy finom és zamatos legyen. Kész is lett az ebéd. Azt mondta Mátyás király, hogy az én főztöm lett a legfinomabb.    Megjutalmazott egy szép étteremmel, ahol én lehettem a főszakács. Ennek nagyon megörültem. Azóta is minden hétvégén hozzám jár ebédelni.

  
PRIBIĆEVIĆ  TARA  BLANKA  meséje: Egyszer volt, régen volt, volt egyszer egy király. Igazságos Mátyás királynak hívták. Volt egy udvari zenésze, aki gyönyörűen fuvolázott. Mindig nagyon szép, fülbemászó zenét játszott. Mátyás felesége, a királynő mindig francia vagy itáliai zenészeket hívott. Mikor ettek, ittak, zene is szólt közben.    Egyszer hallottam, hogy megbetegedett a fuvolásuk. Megkérdeztem a szüleimtől, hogy mit szólnának, ha szerencsét próbálnék zenészként Mátyás király udvarában. Írtam a királynak, hogy szívesen lennék a fuvolása. Volt egy hollóm, aki szélsebesen repült. Vele küldtem egy levelet Mátyás királynak. Egyszer csak jött a válasz a királyi pecséttel, hogy szívesen meghallgatnak. Szóltam az édesanyámnak, hogy megyek Mátyás király udvarába zenésznek. Az udvara csupa ragyogás, arany szökőkutak, szobrok és virágok díszítették. Megláttam végre Mátyás királyt a száz kutyájával. Nagyon megörültem. Máris hozzáfogtam a muzsikáláshoz. Elkezdett mindenki táncolni, még a katonák is.    Máig is muzsikálok és örömmel gondolok Mátyás király udvarára. Ha nem hiszitek, járjatok utána!

  
BUTORA  KINGA meséje : Egy nap vendégem érkezett. Nem más jött hozzám, mint Mátyás király hírvivője. Üzenetet hozott nekem, hogy a király látni óhajt.    Azonnal  a királyi palotába mentem. A király parancsul adta, hogy másoljam le a könyvtárban található összes könyvet, egy hét alatt. Ha teljesítem kívánságát, kapok egy kocsi aranyat, ha nem, fejemet veszi.    Reggeltől estig dolgoztam, minden nap. Hála az égnek, teljesítettem a feladatot!    Megkaptam a kocsi aranyat. Ma is jól élek belőle.

  
ZSOLDOS  ZALÁN   meséje: Volt egyszer, még a középkorban, hogy Mátyás király udvarában jártam.    A vár falai több mint huszonöt méter magasak voltak. Az őrök pedig annyira ügyesek voltak, hogy még egy hangyát is észrevettek. A várnak egyik részében kiképzőterem volt, ahova nagyon nehéz volt bejutni. A szablyák olyan élesek voltak, hogy egy ütéssel elvágtak akár öt fát is. A lándzsák pedig olyan sebesek, hogy elrepülnek akár tíz kilométerre is. Ezeket a fegyvereket egy lovas dandár sereg használta. Én is ennek a dandár seregnek voltam a tagja. Sajnos, egyszer jöttek a törökök és megtámadták a várat. Kimentünk a sereggel és elkergettük a törököket.    Így volt, mikor Mátyás király udvarában jártam.

A 12 éves Szakács Boglárka rajza – Bögöz, Hargita megye

Újabb találós kérdések kicsiknek és nagyobbaknak:

1.Melyik ács dolgozik kalapács nélkül? 2. Ezer lepke száll szárnyatlan, jön valaki lábatlan, mind megeszi szájatlan. 3. Hidegben virágzik, melegben elszárad. 4. Kétláb ül háromlábon, csinál egy lábat, Bemegyen négyláb, elkapja egylábat, Megharagszik kétláb, Felkapja háromlábat, Úgy vágja négylábhoz, Az mindjárt elejti egylábat. 5. Mi a tejföl ellentéte? – ??? 6. – Miért zümmög a méhecske? – ??? 7. – Mi az: drót végén van, és fekete? – ??? 8. – Miért karikás az ördög szeme? – ??? 9. – Hogy hívják a háromdimenziós szekeret? – ??? 10. Mi a különbség a véletlen és az üvegtál között? – ???

Válaszok: 1. A takács és a szakács
2. Hópelyhek és a Nap
3.  Jégvirág
4. Csizmadia csizmát készít a háromlábú székén, bemegy a kutya, elkapja a csizmát, erre a csizmadia felugrik, a háromlábú székét úgy vágja a kutya után, hogy az ijedtében elejti a csizmát.
5. Fetüdj le.
6. Mert nem tudja a szöveget.
7. Kezdő villanyszerelő.
8. Mert az ördög sohasem alszik.
9. Térfogat.
10. A véletlen lehet fatális (=végzetes).