Meseszerda – Négy kisegér kalandja

Továbbra is várjuk 📖meséiteket, 🖼rajzaitokat a
 [email protected] vagy [email protected] címekre! Korhatár nincs!

Alexandra apró meséjét közöljük ma, melyhez Csenge készített hangulatos illusztrációt és Tekei Erika írt véleményt. Kiegészítő hangos mesét Jusztina tanító néni mond nektek és bemutatjuk a Játék és tánc 10 percben program szombaton elmaradt, újabb részét is.

Négy kisegér kalandja

           Egyszer régen élt egy egér család. Abban a családban volt négy kisegér: Pufi, Ementáli, Muki és Pici. Egy nap egérmama üres kézzel tért haza és azt mondta gyermekeinek: próbáljatok meg most már ti keresni magatoknak ennivalót.      Elindult hát a négy kisegér szerencsét próbálni. Már esteledett mikor éhes hassal Pufi megpillantott egy óriási állatot. Egy ló volt az. -Ti mit csináltok itt ilyen későn, ilyen veszélyes helyen? kérdezte a ló. – Élelmet keresünk. – válaszolták kórusban. Mivel a ló nem tudott nekik segíteni, tovább álltak. Mentek mendegéltek míg egy kastélyt vett észre Muki. – Nézzétek milyen szép vár! -mondta. A vár mellett, a földön találtak morzsákat, de már nagyon éhesek voltak ezért mind megették. Elérkeztek az erdőhöz. Egyszer csak Ementáli így kiáltott fel: – Figyeljetek, egy tábor! Ott át tudjuk vészelni az éjszakát! Az éjszaka közepén egy bagoly a táborhoz repült. Pici észrevette és úgy elkezdett kiabálni hogy felébredt az összes kisegér. Nagy riadalom tört ki. A kisegerek addig futkostak, cincogtak míg felébresztették a tábor lakóit is. Ezek elzavarták a baglyot, és végül mindenki megpróbált visszaaludni.            Reggel hazaindultak a kisegerek, szereztek ennivalót a szüleiknek is. Egérmama nagyon megörült mikor meglátta a kisegereit éppen egészségesen és sikeresen teljesítve az első élelemszerző próbát.

Tekei Erika: Egyedül, önmagában mindenki sokkal sérülékenyebb, gyengébb, sebezhetőbb – akár emberről, akár mesebeli kisegérről van szó. Ahhoz, hogy egy közösség tagjai lehessünk, előbb-utóbb beavatási szertartásokon kell átesnünk. Egyre nagyobb és nagyobb feladatokat kell megoldanunk, amíg felnőtté válhatunk. A négy kisegeret Alexandra meséjében egyszer csak elküldte az anyukája, mert úgy gondolta, elég nagyok már ahhoz, hogy maguk keressék meg az ennivalót. Mindenféle próbákat kellett kiállniuk, és közben – ahogy az a mesékben lenni szokott – segítőik és akadályozóik is voltak. Találkoztak egy lóval, aki figyelmeztette őket, hogy késő este több veszély leselkedhet rájuk, mint napközben. Egy várkastély mellett ennivalót, kicsi morzsákat találtak, majd biztonságos éjszakai szállás után néztek. Amikor bagoly támadhatott volna rájuk, megtalálták a védekezés módját, és reggel szépen hazatértek. Végig segítették egymást, bátrak, ügyesek, találékonyak voltak, és így sikerült kiállni a próbákat.    

Pop Csenge Natália : Négy kisegér kalandja


Jusztina tanító néni a kutya és a macska barátságáról mesél:
https://soundcloud.com/rozsa-szeman/kutya-macska-baratsag

Várkert bazár programok: Játék és tánc 10 percben: