Meseszombat: A jóbarátok

📚 Minden hétre két mese! 📚 ❗️FELHÍVÁS – mese korhatár nélkül❗️ Szereted a meséket? Szeretsz írni, rajzolni? Szívesen várjuk 📖meséiteket, 🖼rajzaitokat, illusztrációitokat akár az itt olvasott, akár saját meséitekhez. Az illusztrált meséket természetesen a küldött rajzzal együtt közöljük.

Mai mesénk 2015-ben érkezett a meseíró pályázatra – sajnos csak keresztnévvel: Bence meséjét olvashatjátok, amelyhez ő maga készített rajzot is. A mese végén Tekei Erika meseíró véleményezését is elolvashatjátok. Minthogy a szerdai és a mai mesében is barátságról van szó, ugyanakkor a Játékkuckó jele a kis házas-csiga, csatolok nektek a hétvégére egy linket is, amelyen egy csigabarátságról szóló mesét olvashattok és/vagy hallgathattok meg a MeseLes oldalról.

A JÓ BARÁTOK

 A ceruza és a vonalzó jó barátságban voltak. Mindig kézenfogva jártak. Együtt  vigyaztak arra, hogy Bence egyenes lapszélt tudjon húzni a füzetébe, meg arra is hogy helyesen rajzolja meg a mértani formákat.

Egy nap a jóbarátok összevesztek. A vonalzó nem akart bebújni a tolltartóba, mert még szeretett volna játszani a sárga papírral, de a ceruza már fáradtnak érezte magát, ő pihenni szeretett volna. Meghallotta a veszekedésüket az öreg tolltartó:

  • Nem is fértek el mindketten nálam, csak egyikőtök! Öreg vagyok már és nagyon terhelt! Döntsétek el ki lesz az!

A két barát sokat vitatkozott és nagy lármát csapott.

          Egyszer a ceruza jól oldalba szúrta a vonalzót, hogy még a hegye is kitört. A ceruza nyert,így véget ért a vita. A vonalzó szomorúan bemászott a táska titkos zsebébe.

Másnap Bence hiába kereste a vonalzóját a tolltartójában nem találta.Hiába kérdezte a ceruzát, a tolltartót, mindenki hallgatott. Ekkor édesanyját kérte meg , hogy segítsen. Meg is találták a vonalzót, az meg elmesélt részletesen mindent. Bence így szólt:

-Most beteszlek a tolltartóba, neked ott a helyed. Te, öreg tolltartó, vigyázz, mert ha nem engeded be a tanszereimet, én kicseréllek téged!

 Ezután soha nem hiányzott egyetlen tanszer sem a Bence táskájából.

Bencze (III.)


Tekei Erika: A mese valamilyen módon mindig tükrözője a valóságnak. Mindennapi életünk elemei, tárgyai is megtalálhatóak benne, mint Bence meséjében, és persze valami más, valami több is. Egy harmadikos gyermek életének fontos szereplői a tolltartó, a ceruzák, a vonalzó – és ezeken kívül a könyvek, füzetek, sőt a játékok is. A gyermeki világkép jellemzője – többek között – az animista gondolkodás, a meglelkesítés: a tárgyak életre kelnek, úgy beszélnek, úgy viselkednek, mintha emberek lennének, és úgy mosolyognak, olyan önfeledt derűvel, mint Bence aranyos rajzocskájának szereplői, az egymással megbékélt jó barátok, akik megértették, hogy mindegyikük ugyanolyan fontos és értékes, nem a versengés a legfontosabb az életben.