Meseszombat: Ha lúd – legyen kövér – és játékos!

Még mindig a Szent Márton ünnepe hetében vagyunk s mivel annyira népszerű és széles körben ünnepelt szent, ejtsünk még pár szót tiszteletéről is, majd kvíz-játékban ismételhetitek el élete jelentősebb mozzanatait. Ha pedig – mint tudjuk már – a ludak árulták el búvóhelyét, akkor egy kis mesét is megnézhettek, amely szintén lúdról, pontosabban Ludas Matyiról szól.

Szent Márton legendájáról a meseszerdai rovatunkban olvashattatok. Tisztelete halála után gyorsan terjedt; már életében legendák keringtek jóságáról. Tisztelete egyre fokozódott, népszerűvé vált az emberek körében. Sírja felett, a franciaországi Tours-ban 476-ban bazilikát építettek, amelyet máig is rengetegen látogatnak. Szent Márton szülőháza – a legenda szerint – a ma Magyarország területén fekvő szombathelyi Szent Márton templom mellékkápolnája, a Szent Márton-kápolna helyén állt.
Szent Márton a szülőföldjének, Magyarországnak védőszentje. Szent István király a lázadó Koppány elleni csatában az ő támogatását kérte. A győzelem után Márton az Árpád-ház, majd a magyar királyok támogatója, és Magyarország védőszentje lett. De Szent Márton Franciaországnak is  védőszentje, mint ahogy sz ausztriai Burgenland tartomány is védőszentjének tartja, emléknapján nagy ünnepségeket rendeznek.Fazekas Mihály elbeszélő költeménye nyomán