Minden hétre két mese!

📚 Minden hétre két mese! 📚 ❗️FELHÍVÁS – mese korhatár nélkül❗️ Szereted a meséket? Szeretsz írni, rajzolni? Szívesen várjuk 📖meséiteket, 🖼rajzaitokat, illusztrációitokat akár az itt olvasott, akár saját meséitekhez. Az illusztrált meséket természetesen a rajzzal együtt közöljük.

E heti mesénk 2013-ban, Bálint Marcelltől érkezett a Játékkuckó első komoly, megyehatárokon átívelő és a Csukás István nevét viselő meseíró versenyre, és el is nyerte az I. helyezést. Írói véleményezés akkoriban még nem volt, de a helyezés magáért beszél. Ime a mese és a mese meséje, melyet ez úttal is Pop Csenge illusztrál:

A mese meséje 

Pityki bácsi akkoriban költözött hozzánk, amikor Samu született.

Marci akkor már egészen nagy fiú volt, kicsivel több, mint négy éves. Rajongott minden állatért, számtalan állatos könyve, játéka, gondolata volt. Személyesem ismert minden kutyát a környéken, számon tartotta a verebeket, Anya munkahelyén cinkéket etetett, ha nagy volt a hó, s ha hosszú útra indult a család, sosem számolta a szembe jövő teherautókat, viszont pontosan tudta, hol látott lovat, tehenet, madarat, macskát, s mások számára szinte láthatatlan, számtalan apró bogarat.

Tehát megszületett Samu, s ekkortól, egyre többször, Apa altatta esténként Marcit.

Anya eddig mesét olvasott. Marci választhatott két-három történetet az épp aktuális kedvenc mesekönyvből, majd ha a mese végén Anya lekapcsolta a villanyt, és a puha félhomályban énekelt halkan még két-három aprócska dalt a kis krokodilról, a cinege cipőjéről vagy a mezőségi szelídecskéről, akkor Marci a végén szinte biztosan halkabban szuszogott, s csak álmában számolta tovább a bárányokat.

Apa módszere teljesen más volt. Bulisabb, hangosabb, nevetősebb. Marci imádta. Igaz, hogy nem mindig aludt el a végén, ilyenkor néha alkalmazni kellett az Anya-módszert is.

De hozzánk költöztek Pitykiék. Apa és Marci közösen találták ki, majd szőtték, fonták, színesebbnél színesebb fordulatokkal a mesét. Az azóta eltelt két évben számtalan újabb szereplő, meglepő fordulat alakította a történetet. Marci egy füzetet már telerajzolt, ő így meséli tovább, mert írni még nem tud, csak idén szeptemberben kezdte az iskolát.

Alább ő meséli el a kezdő történetet. Apa segített leírni. Innen indult Pityki bácsi meséje.

Pityki mese

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy család. Pitykiék. Pityki bá, Pityki báné és két gyerekük, Pityike és Pitykike.

Pityki bá egy állatot szeretett volna tartani, s mivel a legszebb állat a zsiráf, elhatározta, zsiráfja lesz. Készített egy magas zsiráfházat.

Pityki bácsi az internetről szokott vásárolni, így a zsiráfot is onnan rendelte. Másnap reggel jött is a gyorsposta és Pitykibáné mérgesen kérdezte Pityki bát?

-Hallod-e te Apjuk, mi ez a nagy lárma a kapunk előtt? Mi ez a nagy tülkölés, dudálás, zajongás?

Pityki bá kinézett az ablakon és szembekacsintott vele egy szép, hosszú nyakú zsiráfgyerek. Leszaladt a lépcsőn, kifizette a gyorspostát és a házba vezette a frissen szerzett zsiráfot. Mivel még kicsi zsiráf volt, vett neki egy hordó tejet. A zsiráfetetés mindig nagy móka volt: lifttel szállította fel a tejet és a friss zöldséget a zsiráfház padlására és onnan adogatta hosszú nyakú barátjának. Ahogy teltek a napok, mind újabb és újabb emelettel gyarapodott a zsiráfház, olyan iramban, amilyenben nőtt a zsiráfunk hosszú, pettyes nyaka. Lassanként a zsiráfház olyan magasra nőtte ki magát, hogy útjuk során a vándormadarak felvették kedvenc pihenőhelyeik közé. Itt mindig lehetett melegedni és akadt a zsiráf táljában nekik is bőven harapnivaló.

Pityki bának igen megtetszett ez a madársokadalom a háza táján, és elhatározta, zsiráfját átköltözteti egy másik, új házba és a régi zsiráflakot madárházzá alakítja. A vándormadarak úgy megszerették pihenőhelyüket, hogy közülük sokan nem mentek tovább, letelepedtek nála Néhány internetről vásárolt újdonsággal is gyarapította kollekcióját.

Egyre több reggelen zsémbelődött Pityki báné, hogy:

-Hallod-e te Apjuk, újabb madarat hozott a gyorsposta.

Egyszer Pityki bá két szép, rózsaszínű flamingót rendelt az internetről, Ezeknek egy szép, kerek, zöldselyem színű tavat kellett kialakítani a kertben, s ezzel már adott is volt az ötlet az új vásárhoz: másnap egy pár, kövér vízilóval bővült a kollekció.

Ekkor már egyre többen jártak csodájára a népes állatseregletnek, iskolások, Pityike és Pitykike osztálytársai is egyre többször keresték fel az udvart.

Pityki bá akkortájt határozta el, hogy megnyitja kapuit a nagyközönség előtt, és állatgyűjteményét állatkertté nyilvánítja. Így kezdődött a Pityki Állatkert története.

Ez volt az első este meséje. Azóta száznyi új lakó költözött az Állatkertbe, esténként egy-egy új állat. Új élőhelyeket kellett kialakítani, ez lassanként munkába állította a Pityki család minden tagját. Később az is megtörtént, hogy Pityki bácsi kénytelen volt megválni a hatalmasra növekedett állatkerttől. Marci mit tehetett mást, átvette tőle. De két oldalban ezt képtelenség elmesélni, Akit érdekel, kérje kölcsön Marci rajzfüzetét.

Pop Csenge Natália : A mese meséje