Meseszerda: Zordon király kapzsisága

📚 Minden hétre két mese! 📚 ❗️FELHÍVÁS – mese korhatár nélkül❗️ Szereted a meséket? Szeretsz írni, rajzolni? Szívesen várjuk 📖meséiteket, 🖼rajzaitokat, illusztrációitokat akár az itt olvasott, akár saját meséitekhez. Az illusztrált meséket természetesen a rajzzal együtt közöljük. [email protected] vagy [email protected]

Zordon királyról 2015-ben egy kémeri kislány, Sabau Krisztina Viktória írt mesét. Meséjét saját maga több rajzzal is illusztrálta, ezeket mind közöljük a megfelelő helyen. Írását Demény Péter író nagyon jónak találta, Gergely Edó írónő véleményét pedig a mese végén olvashatjátok. Ráadásnak ma egy portugál népmesét olvasok fel nektek.

Zordon király kapzsisága

Réges, régen béke uralta a varázserdőt, de azóta minden megváltozott. A varázslények eltűntek, a patakok kiszáradtak, a virágok meg a növények elfonnyadtak és mindezért egy ember volt a hibás: Zordon. Na jó, nem is húzom tovább az időt, elmesélem, hogyan történt.

Zordon átlagos ember volt, mint mindenki más. Az országban, ahol Zordon lakott, a király nagyon kapzsi volt. A királynak nem volt felesége, se gyermeke. Az öreg király beteg volt és gyenge, aggódott, hogy ki lesz az örököse, hisz nincs fia. A király úgy döntött, hogy örökbe fogad egy fiút az országból. Ő Zordont választotta, de neki voltak szülei, így hát elhurcoltatta. Mikor az öreg király meghalt, Zordon lett az uralkodó. Egy pár év múlva úgy döntött, hogy elmegy a varázserdőbe és levadássza az egyszarvú királyt, hogy kinyerje belőle az örök fiatalságot.

Az egyszarvú – Viktória rajza

Egy karddal, lóháton elindult. Nem gondolt másra, csak az örök fiatalságra így hát el is eltévedt. Ment, mendegélt, vagyis lovagolt, mígnem egy vízeséshez ért. Már nagyon szomjas volt, ezért leszállt a lováról és ivott. Mielőtt visszaült volna a lóra, nyerítést hallott a vízesés mögül. Lassan, óvatos léptekkel odament és belépett a vízesés mögé nagy félelemmel. A vízesés mögött rábukkant egy barlangra és az egyszarvú királyra. Egy suhintással levágta a szarvát az egyszarvúnak és ekkor a varázslények eltűntek, a patakok kiszáradtak és a növények meg a virágok elhervadtak. Zordon megtalálta a kiutat, de mikor visszatért látta, hogy az országban a rendes állatok is eltűntek, ám ez nem érdekelte, inkább visszament a kastélyba. A királyi könyvtárban sok kutatással rálelt, hogyan nyerje ki a szarvból a varázserőt. Zordon három dolgot kellett, hogy összegyűjtsön:egy fehér kristályt, amely olyan fehér, hogy a nap mellé se állhat, egy olyan érett bogyót, amely a legérettebb a királyságban és végül, de nem utolsó sorban egy olyan vörös almát, amilyet még senki sem látott.


Zordon egy teljes esztendőig kerestette a katonákkal, de mindhiába. Zordon kihirdette, hogy aki elhozza neki ezt a három dolgot, annak három láda aranyat ad. Végül egy kereskedő hozta el Zordonnak ezt a három dolgot. De Zordon megijedt, mert hát nem tudta, hogyan kell felhasználni őket. A királyi tanácsadót kérdezte róla és sikerrel járt. Megtudta, hogy csak a Tiltott Erdő boszorkánya képes elvégezni ezt a bonyolult folyamatot. Zordon oldalára csatolta a kardját, nyakába akasztott egy tarisznyát és belé a három hozzávalót és a szarvat. Felnyergelte a lovát és vágtatott is a boszorkányhoz. Miközben vágtatott az erdőben, olyan állatokat látott mint amilyet ember még sose. Mikor odaért a boszorkányhoz nagy félelemmel ment be a házba.

A boszorkány háza és a fura állatok – Viktória saját illusztrációja
 • Mit akarsz te kapzsi király? – kérdezte a boszorkány.
 • Azért jöttem, hogy segíts abban, hogy örökké élhessek.
 • Megvan minden hozzá?
 • Igen!
 • Rendben van, de te kell, hogy elkészítsd a saját kezeddel, majd én mondom, hogy mit csinálj.
 • Jól van!
 • Fogj egy kést és vágd ki az alma magját, de ne vágd szét az almát! A lyukba tedd bele a fehér kristályt és utána nyomd rá a bogyó levét a kristályra, végül morzsold szét a szarvat és szórd rá.
 • Kész, most mit tegyek?
 • Mondd utánam: Abraka-dabra pirinyó élet örökké élek.
 • Abraka-dabra, pirinyó élet örökké élek.
  Mikor ezt kimondta, az alma összeforrt.
 • Jól van király, ha ezt megeszed, örökké fogsz élni. Zordon király elgondolkozott, hogy ő ha örökké élne, örökké bánná amit tett, ezért hát olyan gyorsan vágtatott, amennyire a lova bírta. Visszament a kiszáradt vízeséshez és ott találta a szarv nélküli unikornis királyt betegen és gyengén, Zordon megetette vele az almát és visszanőtt a szarva. Minden visszaállt a normális kerékvágásba: a víz csak ömlött, a virágok szebbek voltak, mint valaha és az állatok visszatértek. Zordon, amikor visszatért a palotába, hatalmas mulatságot csapott és a mulatságon megtalálta szerelmét. Két hét múlva megtartották az esküvőt, amely egy egész hétig tartott. Majd egy évvel később született tizenhárom gyermekük. Boldogan éltek míg meg nem haltak. És, hogy mi történt a varázslatos lényekkel? Hát ők békében éltek örökkön örökké.
Boldogan éltek, míg meg nem haltak…

Gergely Edo:

Viktória, nem tudom, ki inspirálta ezt a mesét, lehet, hogy titokban az unikornis király maga, de az biztos, hogy ez egy gyönyörű varázsmese. Ilyen sorokkal, mint amikor Zordon király meggondolja magát, még soha nem találkoztam. Csodálatos fordulat, reményt adó, szépséget, szívek örömtáncát hozó. Köszönöm, nagyon ügyes vagy.

Rózsa néni mesél :

A mesét Deák Ferenc grafikusművész illusztrálta