Rajzpályázat

SAJTÓKÖZLEMÉNY
„Én a menyasszony – Az én menyasszonyom”

Rajzpályázat 3-12 évesek számáraMagyar Menyasszony címmel egy igazán különleges, mindenkit megérintő kiállítással készül decemberben a Magyar Nemzeti Múzeum, amelyet több kapcsolódó esemény és program előz meg. Első alkalommal gyermekrajz pályázatot hirdetünk 3 korosztályban, 3-12 éveseknek, ahol arra buzdítjuk a gyermekeket, hogy rajzolják le nekünk, hogy milyenek lennének menyasszonyként, vagy milyennek látják a menyasszonyokat. A legsikeresebb művek alkotóit a múzeum díjakkal jutalmazza, és a pályaművekből válogatást mutatunk majd be a kiállításban.
A fő díjakon túl, a bírálóbizottság döntése alapján és a közönségszavazás eredményeként további értékes különdíjak, csoportos múzeumi programlehetőségek és ingyenes múzeumi belépők találnak majd gazdára.Az esküvők sok mesét ihlettek meg, mindannyian ismerjük a boldog véget, amikor megülték a lakodalmat, és mulattak, azután boldogan éltek, amíg meg nem haltak. De vajon egy hetedhét világra szóló lakodalomban milyen ruhákat hordanak? És vajon milyen ruhát hord egy menyasszony? Erre keressük a választ a most induló gyermekrajz pályázatunk keretében.
A gyerekeket arra buzdítjuk, engedjék szabadon fantáziájukat, és rajzolják le saját magukat menyasszonyként, vagy a leendő menyasszonyukat.
A pályázat kritériumai között szerepel, hogy az alkotások A4-es, vagy A3-mas papírra készüljenek, az elkészült munkákat pedig digitális úton, e-mailben juttassák el a múzeum számára. A befotózott, vagy szkennelt képeket a lehető legjobb felbontásban (max: 4 MB), és JPG, vagy PNG formátumban várjuk, és fontos, hogy a fájlnévnek tartalmaznia kell az alkotó nevét és korcsoportját, illetve értesítési e-mail címet kell még jelölni.
A Bíráló Bizottság tagjai neves szakemberek, így Dr. Simonovics Ildikó divattörténész, szakmuzeológus, a projekt főkurátora, valamint Benes Anita a Daalarna márka alapító-tervezője, a bizottság elnöke.
Pályázati információk:
Nevezési korcsoportok:
Óvodás korosztály: 3-6 éves korosztály
Általános iskola: 1-3. osztály
Általános iskola: 4-6. osztály
Beküldési cím: [email protected]
Beküldési határidő: 2023. február 7.
Részletes pályázati felhívás: https://mnm.hu/hu/muzeum/hirek/magyar-menyasszony-palyazati-felhivas-gyerekek-szamaraA 2023 decemberében megvalósuló Magyar Menyasszony című nagyszabású kiállításon a magyar nő, a magyar menyasszony nézőpontjából ismerhetik majd meg az esküvői szokások, hagyományok, viseletek változását 1522 és 2022 között.
A gyermekrajz pályázat mellett még több programmal készülünk, és hamarosan létrehozzuk az ország legnagyobb online esküvői gyűjteményét is, a különleges darabokat pedig be is mutatjuk decemberben. Addig is bíztatunk mindenkit a múzeum Magyar Menyasszony című facebook csoportjához való csatlakozásra, ahol bárki fotóval mesélheti el saját, vagy családjának esküvői történetét.
Sajtókapcsolat és további informácó: [email protected]