Szobámban az iskolám

Amint a pályázat kiírásakor is jeleztük, nem a vetélkedés, nem a rangsorolás volt a cél, hanem a megfogalmazódott gondolatok összegyűjtése és megőrzése, esetleg kiadása is, hiszen ezek évek múlva figyelemre méltó képet nyújtanak a világjárvány gyermekekre tett hatásáról.
Mindazáltal kértük az értékelőktől a kiemelkedőbb írások és rajzok jelölését, melyek alkotóinak a névsorát betűrendbe szedve közöljük. A majd postán érkező okleveleken megjelentetjük a személyre szóló üzeneteket – ehhez viszont kérnénk azok postai címét is (a megadott e-mail címre), akik nem küldték, bár a felhívásban ezt külön kértük.
Az alábbiakban olvashatják az értékelők – Tekei Erika szerkesztő, Demény Péter író, Eperjesi Noémi és Bába István képzőművészek – összefoglalóit a beérkezett munkákról, majd a betűrendes névsort az írásokra és rajzokra vonatkozóan is.

Szobámban az iskolám
  Tekei Erika
2020 márciusában egyik napról a másikra megváltozott az életünk. Mindannyiunké – a gyermekek és a felnőttek hétköznapjai és ünnepnapjai. Világjárvány, egy veszedelmes vírus. Ilyesmiről hallottunk, tanultunk vagy olvastunk korábban, de azt nem gondoltuk volna, hogy napok alatt minden kontinensre, minden országra kiterjedő problémát okozhat napjainkban is, hogy mindez velünk is megtörténhet.
   Valamikor régen leginkább a királyokat és a hadvezéreket tartották a történelem fontos szereplőinek. Manapság úgy gondoljuk, hogy a nagy történelmi eseményeket sokkal jobban megértjük, ha egy kisebb közösség, egy család, sőt egyetlen ember, közülünk bárkinek a megélt tapasztalatait megismerjük. A nagy kérdésekre olykor kis helyeken találunk csodálatos válaszokat – például egy gyerekszobában.
   Az iskoláskorú gyermekek 2020-ban csak rövid ideig járhattak iskolába, de napjaink új digitális technológiái lehetővé tették a távoktatást, az online tanítást és tanulást. Hogyan élték meg a gyermekek a karantén időszakát, ezt a különleges világtörténelmi helyzetet? A pályázati felhívás értelmében megírhatták és/vagy lerajzolhatták, mi történt velük ebben az időszakban, mit gondoltak, éreztek, milyen megoldásokat találtak az adott helyzetben.     A pályázatra érkezett szövegek mindegyike megérintett, de mivel mégis válogatni kellett közülük, az értékelés szempontjai a következők voltak: elsősorban a téma megközelítése, az érdekes, eredeti gondolatok, a személyesség – az apró kis személyes vallomások, a jó ötletek, az olvasóhoz való alkalmazkodás; aztán a megfogalmazás módja, a szövegfelépítés, a mondatszerkesztés, a helyesírás is, de nem a helyesírási-nyelvhelyességi szempontú ellenőrzés volt számomra a legfontosabb.

Demény Péter
„Hiányoztak a barátaim, a tanító néni és a lila papucsa.” – írja Berek Dávid Szilárd, és azt hiszem, így lehet megmenekülni járványtól, karanténtól, mindentől: a figyelem résztvevő tekintete révén. Ennek örültem, amíg a szilágysági gyerekek írásait olvastam, még ha tisztában is vagyok azzal, hogy a kényszer hatására lettek írók. A kényszer azonban ebben az esetben jó volt, hiszen megmutatta, milyen a hiány. Gondolta volna bárki is, hogy a gyermekének a tanító néni lila papucsa hiányzik majd? 
Erre való az irodalom: hogy meglepődjünk. Én mindenesetre meglepődtem, amikor az írásokat olvastam, és örülök, hogy olvashattam őket. Mert én is olyan voltam, akit gyötörtek a suliban; mert engem is zavart az öcsém; mert én is vágytam oda, ahol az osztálytársaim voltak. Berek Dávid Szilárd, Csüdöm Dávid és Kabai Henrik műveit éreztem a legjobbaknak, ez azonban ne törje le a többieket. Majd legközelebb!  

Kedves gyerekek!
Szerintem manapság nagyszerű időket élünk, amikor a világ mindentudása karnyújtásnyira van tőlünk a világhálónak köszönhetően. Ez az a hely, ami annyira hatalmas, hogy a munkáitokat is eljuttatta hozzám.
Mint már tapasztaltátok, a rajzolás komplex képesség, amelyet lehetetlen megtanulni egy éjszaka alatt, viszont az alkotói vágy olykor arra késztet bennünket, hogy egyszerűen csak rajzoljunk.
A pandémia idején sikerült nektek is megrajzolni a mindennapi dolgokat: szép rajzokat küldtetek be!
Rajzaitokon látható, hogy mi vesz körül titeket. Nemcsak azt vettem észre, hogy mit rajzoltok, hanem azt is, hogy hogyan csináljátok. Figyelmesen végignézve munkáitokat, rájöttem, hogy az eszközöket is jól használjátok az új technológiától a színes ceruzáig. Érdekes és mély művek születtek, amelyekhez csak gratulálni tudok.
A rajzolás nem feltétlenül kell másokat lenyűgözzön, a rajz könnyedség, szárnyalás, sokszínűség. Nincs különbség aközött, hogy valaki a valóság elemeit használja, vagy a fantáziájára hagyatkozik, egyik nem magasabbrendű a másiknál, mindkét fajta rajzot élveztem.
Magadnak rajzolsz – ez legyen az alapszabályod. A rajz díja maga a rajz, a szépség megszületése. Ha sokat és kitartóan rajzoltok, ki fog alakulni az egyéni stílusotok, és akkor „felsőbb osztályba” léphettek. Ne hagyjátok, hogy ambíciótok megakadályozzon abban, hogy kezdők merjetek lenni! Ne a tapsért rajzoljatok, hanem azért, hogy jól érezzétek magatokat! A díjakról úgysem ti döntötök, és akik döntenek, nem tévedhetetlenek – mi sem vagyunk azok.
Örülök, hogy egy ilyen nehéz időszakban a rajzhoz fordultatok, és kívánom, hogy ne hagyjátok abba!
Barátsággal:
Eperjesi Noémi

Bába István
Összeségében azt kell mondanom, hogy a téma remekül kiolvasható kivétel nélkül, az összes beküldött alkotásból.
Ez azt jelenti, hogy mindenki nagyon komolyan állt hozzá és megpróbálta közölni a saját meglátását és tapasztalatait a témával kapcsolatban.
Egy képzőművész tanácsa minden ifjú résztvevőnek, hogy a képernyők korában nagyon fontos, hogy próbálják meg az életük különlegesebb pillanatait vagy bármilyen ötletüket minél gyakrabban vizuálisan, papíron megörökíteni. Ez nagyon sok mindenben segít majd a jövőben.

Íme a lista:
Kiemelkedő írások
Berek Dávid Szilárd – III. oszt. Szilágysomlyó
Kabai Henrik László – XI.oszt. Szilágynagyfalu
Csüdöm Dávid  –  VI. oszt. Kalotaszentkirály
Kocsis Zselyke – III. oszt. Szilágysomlyó
Sebesi Henrietta – VII. oszt. Jobbágytelke

Figyelmet érdemlő írások
Kiss Dóra – X. oszt. Nagyvárad
Mátyás Csaba – XII. oszt. Zilah
Szász Adrienn – IX.oszt. Zilah
Vanyovszki Múzsa Lukrécia – X. oszt. Nagyvárad

Jó írások
Bálint András Sámuel – III. oszt. Szilágysomlyó
Egri Anna Nóra – III. oszt. Szilágysomlyó
Szabó Viktória – III. oszt. Szilágysomlyó
Víg Balla Blanka – III. oszt. Szilágysomlyó

Külön kiemelendő gondolataikért és bátorságukért a három előkészítős:
BónéHanna – Szilágysámson
Kiss Anna – Szlágysomlyó és

Püsök Vivien Júlia – Kolozsvár ,   leírt, tollba-mondott, vagy elő is adott alkotásaikkal.

Figyelemre méltó rajzok:
Bőti Tamás Márk – XI. oszt. Somlyóújlak
Daragics Nóra – 6 éves Sepsiszentgyörgy
Gál Mártin – III. oszt. Szilágyerked
Haier Melinda – VII.oszt. Csomaköz (Szatmár megye)
Illyés Áron – II. oszt. Szatmárnémeti
Ilyés Evelin Zita – V. oszt. Szilágycseh
Kiss Anna – 6 ½ év, Szilágysomlyó
Orosz Leila – 11 éves Börvely
Orosz Tamás – III. oszt.

Gratulálunk minden kis és nagy alkotónak további jó munkát és sikereket kívánva !
a szervezők