Tilos csillagon

Tilos csillagon
Gyulai Zsuzsanna előadóestje Szilágysomlyón

„Évek óta csak versben élek. Bármi történik körülöttem, máris felvillan bennem egy-egy verssor, amit hasonló élethelyzet fakaszthatott. Mindent szívok magamba, ami verssel kapcsolatos.”
Így vall magáról Gyulai Zsuzsanna, Radnóti díjas versmondó, aki Budapestről indult versekkel hódítani meg Erdélyt. Nagyszebent, Nagyenyedet, Dést, Besztercét és Kolozsvárt is érintő körútja középső állomása volt a péntek délutáni fellépése Szilágysomlyón, az EMKE Magyar házban. A művésznő, nagy gonddal válogatott összeállítással, a csokorba szedett versek mélyről jövő, meleghangú tolmácsolásával varázsolta el a zsúfolásig telt termet. Magávalragadó előadásmódja többeket késztetett arra, hogy magukban, az előadóval együtt mormolják az ismert sorokat vagy dúdolják a megzenésített strófákat. A versek között Bach, Mozart, Chopin, Dvorzak gyönyörű műveiből hallhattunk a költemények hangulatát megidéző részleteket.
Ady Endre, József Attila, Kosztolányi Dezső, Juhász Gyula, Petőfi Sándor, Nagy László, Pilinszky János, Radnóti Miklós, , Szabó Lőrinc, Weöres Sándor és Sárközy György versei által, megfogalmazása szerint „a születés és a gyermekévek témakörét, a szerelmek, útkeresések állomásait, és a végső számvetések letisztult tapasztalatait, azaz földi utazásunk stációit” idézi meg Gyulai Zsuzsanna, igen hatásosan és szépen, tehetjük mi hozzá.
Nagy öröm volt mindannyiunk – előadó és szervezők – számára is, a nagyszámú fiatal hallgató, akik előadás után el is beszélgettek a művésznővel.
Rohanó mindennapjainkban a béke és nyugalom szigetének érzetét keltette ez a felemelő, szép délután. Bízom benne, hogy sokan éreztük, és érezzük, Gyulai Zsuzsannával együtt, hogy „megszólaltatni egy verset, megtalálni benne önmagamat és a költőt, gyönyörűséges, gyötrő munkálkodás, önépítő, önfejlesztő, belső folyamat, aminek a jutalma a lelki-gondolati gazdagodás, tisztulás”.
Széman Rózsa
EMKE Szilágysomlyódscn3337 img_1375 img_1377 img_1380 img_1383 img_1385 rscn3339 rscn3341 rscn3342