XXXI. Báthory Napok és a kereteiben zajló EMKE-rendezvények

Minden eddigi Báthory Napok programsorozatnak a fő eseményei a fejedelem születési idópontjához, szeptember 27- hez legközelebb eső hétvégén zajlanak. Ebben az évben a szeptember 15-17. között megtartott Orvostovábbképző után szeptember 29 – október 1 közé tevődött a programok sűrüje. Pénteken, 29-én az EMKE Magyar Házban a Laczikó Enikő Katalin államtitkár asszony által hozott, az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala kiállításának bemutatása indította a hivatalos megnyitót melyet az alapítvány tiszteletbeli elnöke, dr. Széman Péter és jelenlegi elnöke, Kovács Zoltán Zsolt jelentett be. Ezt követően a Petőfi Irodalmi Múzeumnak immár a helyi EMKE birtokába került „Jártam a jelenben, éltem a jövőben” című, Arany János életútján végigvezető kiállítását mutatta be Pocsveiler Ilona, az EMKE titkára.
A délután tartalmas Pedagógus konferenciával folytatódott.
Szombaton pedagógus workshoppal indult a nap a Római Katolikus Közösségi Házban, miközben az EMKE Magyar házban gyermekfoglalkozás zajlott. Délután ugyancsak a közösségi házban díjátadó gála következett, majd az EMKE házban két táblaavatóra került sor. A Báthory István Alapítvány szép emblémás táblával ajándékozta meg a XX. működési évét betöltött EMKE Szilágysomlyó és környéke szervezetet, ezt a ház falán avatták fel. Az udvaron létrehozott Történelmi emlékfalon a város szülöttének, Paszternák Herman József (ismert nevén Joe Pasternak) világhírű filmrendezőnek emléktábláját leplezték le.
A város, városban élő magyarság és természetesen a Báthory István Alapítvány és az EMKE számára legmesszebb mutató eseményt a Báthory-Mártonfi emlékszoba megnyitása jelenti, melyre a táblaavatók után került sor. A pillanatnyilag nem túl sok tárgyi emlékkel rendelkező emlékszobát folyamatosan igyekszünk fejleszteni és mielőbb bekapcsolni a magyar történelmi-turisztikai útvonalakba. Ugyanakkor, az ismeretterjesztő filmek által a helyi iskolák is felhasználhatják majd lehetőségeit. Az EMKE-házban zajló események a kolozsvári Ampelopsis versszínház Petőfi: A helység kalapácsa című felolvasó előadásával zárultak.
A nap a Nagyváradi Művészeti Líceum diákjainak a Római Katolikus templomban tartott színvonalas zenei előadásával folytatódott majd a közösségi ház udvarán a 16. Báthory István cserkéscsapat vidám, tábortüzes programjával ért véget.
Vasárnap az ünnepi szentmisét a templomkertben álló Báthory szobor koszorúzási ünnepsége követte, amely mozzanat egyben mindenkor a Báthory Napok záróeseménye.