Csokorba kötött népdalaink, csokorba kötött vetélkedőink

Több mint húsz éve virítanak az izgalom rózsái ilyenkor télidőben, a fonók, farsangi mókázások idején a gyermekek arcán, amikor a népdalvetélkedőinkre elhozzák csokorba kötött kedvenc népdalaikat. Első, Játékkuckós kis házi vetélkedőink olyan tetszést arattak, hogy hamarosan iskolaszintűvé nőttek az elemi tagozatnál. Ekkortól kezdtük „hivatalosan” számon tartani és számmal jelölni rendezvényünket.

Rendre a környék is mind szélesebb körben kapcsolódott be, a korhatárt is kiterjesztettük az általános, majd a középiskolás korosztályokra is – bár ez utóbbiban leginkább zilahi és zsoboki versenyzők vettek részt, nem teljes rendszerességgel. Az Alapítvány majd az EMKE is mindvégig alapvető anyagi támogatója volt a versenyeknek, ehhez társult a Báthory iskola is hellyel, szervezéssel, a Romániai Magyar Dalosszövetség különdíjakkal, akárcsak a magyarországi Vass Lajos Népzenei Szövetség, idén pedig a szentesi Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola is, utóbbi kettő  Mélykútiné Németh Kornélia zsűritagunk és táboraink lelkes citeraoktatója révén.

 Már a kezdetektől odafigyeltünk, hogy lehetőleg zenei és néprajzi, népzenei berkekben is jártasabb tagokat toborozzunk az értékelőbizottságba. Mára már a legigényesebb zenei vetélkedőkön is bizalommal megszólított és elismert zsűritagoknak örvendhetünk és köszönhetjük meg, hogy munkájuk és útmutatásaik, biztatásaik hatására egyre színvonalasabb versenyeknek lehetünk tanúi és részesei.

 Így érkeztünk hát el ebben az évben a XIX., immár jó ideje Őszirózsa nevet viselő népdalvetélkedőig amelyre az eddigi legnagyobb számú, 106 jelentkezés érkezett és ebből 100-an meg is jelentek a versenyen. Örömmel nyugtázhattuk, hogy egyre többen viselik büszkén és otthonosan népi viseletüket, hiszen ez is kultúránk része, és egyre gyakrabban és bátrabban hoznak ritkábban hallott, sajátságosabb népdalokat is.

Álljon itt hát a díjazottak névsora is, mindannyiuknak további sikereket és örömteli éneklést kívánunk:

  1. Korcsoport :

I.díj – Jankó Nóra / Szilágybagos

II.díj – Kovács Hanna / Ilosva

III.díj – Moldovan Márk Lucas /Szilágysomlyó

Dicséret – Jankó Leona /Szilágybagos

Kuckó-díj a legfiatalabb versenyzőnek: Bekő Előd / Szilágysomlyó

EMKE különdíj: Egri Beatrix /Szilágysomlyó

  1. Korcsoport:

I.díj – Balla Csenge / Szilágyperecsen

II.díj – Balla Lívia / Szilágyperecsen

III.díj – Gál-Jankó Dorka / Zsobok

Dicséret – Erdei VivienTímea / Zilah

  1. Korcsoport:

I.díj – Farnas Karola Edina /Szilágynagyfalu

II.díj – Boda Hunor / Szilágysámson

III.díj – Balázs Lehel / Szilágysomlyó

Dicséret – Deák Anikó / Keresztúr

  1. Korcsoport:

I.díj – Bákai Dominik Ferencz / Szilágysomlyó

II.díj. – Tőtös Amanda /Szilágynagyfalu

III.díj – Lukács Zsanett Erzsébet /Szilágybagos

Dicséret – Dobai Xavér /Szilágysomlyó

  • Korcsoport:

Két kiemelt EMKE-díj: Csók Beáta Andrea / Szilágysomlyó és

                                       Gál Natália Dalma / Szilágylompért