A Báthory Könyvtár Napja

2021. június 1.

Közel másfél évnyi, riadalmakkal, feszültséggel, lemondásokkal, bizonytalansággal és várakozásokkal teli időszak után június elsején ismét közelebbről nézhettünk egymás szemébe és vehettünk részt, bár maszk mögött, de végre közösen beltéri rendezvényen is. Számunkra, szervezők számára is izgalmakkal teli várakozás volt, hiszen az újrakezdés mindig nehéz, de hatványozottan nehéz ilyen bizonytalan és kiszámíthatatlan időben, amikor a járvány épp csak lecsengőben van és nehéz eldönteni, hogyan is indulhatunk tovább.


Mindazáltal örömmel tapasztaltuk, hogy minden ülő és állóhely betelt a Katolikus Közösségi Ház termében, ahol a Könyvtárnap megrendezésre került. Megtiszteltetés volt a közönség és egész közösségünk számára, hogy a programon jelen volt Magyarország Főkonzulátusának képviseletében Demeter Stefánia Katalin konzulasszony, mintegy biztatást nyújtva az újrakezdéshez.
A Könyvtárnap, mint évente szervezett program keletkezési körülményeiről dr. Széman Péter, a Báthory Alapítvány tiszteletbeli elnöke szólt bevezetésképpen, majd a napok régi és visszatérő résztvevője, a Kriterion Könyvkiadó igazgatója, H. Szabó Gyula ismertette a kiadó legújabb köteteit. Külön is kiemelte, amint a hely szelleme sugallta is ezt az igényt, a Lisztóczki László válogatásában és szerkesztésében frissen megjelent, A Patyolat üzenete című kiadványt, amely magyar költők legszebb szakrális verseiből nyújt kötetre való csokrot. A könyv mind tartalmában, mind megjelenésében igen igényes és színvonalas munka. H. Szabó Gyula vezette fel pár mondattal a Művelődés Egyesület gondozásában megjelent Kuckómesék című könyv bemutatóját is. A könyv a BIA Játékkuckó által gyermekek számára kiírt három nagyobb meseíró pályázat munkáiból közöl válogatást a 2013-2020-as időszakból. A meséket válogatta és szerkesztette Széman Rózsa, a Játékkuckó vezetője, az illusztrációk legnagyobb részét pedig Pop Csenge Natália ifjú rajztehetség készítette, mely rajzok valóságos keretbe is fogták a hallgatóságot, a Közösségi Ház falait díszítve körös-körül. Ízelítőként a könyvből ugyancsak Pop Csenge olvasott fel egy mesét.
Ezek után, a könyvtárnapok megszokott rendjét követve, kultúrest következett. A meghívott ez alkalommal a kolozsvári Ampelopsis versszínház volt.  A Szem mögött, szó mögött címet viselő, közel egy órás előadásuk Áprily Lajos verseiből nyújtott igényes válogatást Tamás Csilla rendezésében. Előadóik: Airizer Andrea, Burkhardt Zsófia, Széman Emese Rózsa, Tamás Csilla és Tamás Lehel. A megfeszített  összpontosítást és állóképességet igénylő színvonalas előadást olykor lélegzetelállító, feszült csend, végül a megérdemelt vastaps követte. 
A rendezvény könyvvásárral zárult, a Kuckómesék kis, és a már nagyobbra nőtt írói pedig itt vehették át tiszteletpéldányaikat is. Köszönettel tartozunk állandó támogatóinknak külön kiemelve a szilágysomlyói katolikus egyházat, aki a termet és minden szükséges körülményt biztosított a rendezvényhez.
Sz.R.

További képek a Báthory István Alapítvány + EMKE Szilágysomlyó és környéke Fb.oldalon