József Attila online versmondó vetélkedő – eredmények

Kedves versmondók és felkészítők, valamint mind, akik érdeklődnek, vagy épp izgalommal várják az első József Attila online versmondó vetélkedő eredményeit.

Megszületett végre a döntés, ami bizony nem volt könnyű. Ezt most egyáltalán nem a megszokott szlogenként írom. Mikor még április végén- május elején felvetődött bennünk a gondolat majd megszületett az elhatározás a vetélkedőnek online módon való meghírdetéséről, nem is gondoltuk, milyen nagy fába vágjuk a fejszénket. Sem nekünk, sem a gyerekek többségének nem volt még tapasztalatuk e téren, de úgy vélem, mindannyian sokat tanultunk belőle. Sajnáljuk nagyon azokat, akiknek nem sikerült értékelhető felvételt készíteni, vagy akinek nem jutott el végül a felvétele hozzánk, éppen ezért mindannyitoknak, mindannyiuknak gratulálunk és köszönjük, hogy szeretitek a verseket, foglalkoztatok, foglalkoztak a kereséssel, tanulással, a felvételek elkészítésével és beküldésével. Nagyon sok kiváló versenyző jelentkezett, valóban nem volt egyszerű dönteni, ezért a díjazottak száma is nagy, de még legalább annyit ki lehetne emelni, akik csak hajszállal maradtak le az előbbiek mögött.

Külön értékelőbizottság hallgatta meg az Eko – IV. osztályosokat: Albert Júlia színművész, Szőcs Judit nyug. tanár, versmondó, Kolozsvárról és Széman Rózsa EMKE elnök Szilágysomlyóról, valamint az V-VIII-as korosztályt: Bóné Éva irodalomtanár Zilahról, Nagy Eleonóra irodalomtanár Szilágysomlyóról és Laczkó Vass Róbert színművész Kolozsvárról.

Mindkét értékelőbizottság megfogalmazta észrevételeit, amelyek alább olvashatók. 

Kedves versmondók!

Köszönjük, hogy eljöttetek hozzánk.

Nagy örömmel hallgattuk ajkaitokról a magyar líra gyöngyszemeit.  Élményt jelentett, hogy szépen beszéltek, helyesen ejtitek a szavakat. Igyekeztetek megfejteni és megérteni a költő gondolatait, a vers titkát. Az előadás során bátran felvillantottátok egyéniségetek. Vidámak vagy szomorúak, kedvesek vagy haragosak, sőt ha kellett humorosak voltatok.

Külön elismerésünk azért, hogy ünneppé varázsoltátok a versek tolmácsolását, hiszen ünnepi, esetenként népi öltözetben és szépen díszített környezetben vagy épp kinn, a természetben szóltatok hozzánk. Elvarázsoltatok bennünket. Nehéz volt dönteni.

Az elért eredménytől függetlenül győztesek vagytok mindannyian. Meggyőződésünk, hogy sok verset fogtok olvasni és jövőre is találkozunk. Szeretettel várunk!                                            Albert Júlia és Szőcs Judit

Tekintettel arra, hogy rendkívüli versmondó versenynek voltunk az elbírálói, igyekeztünk kevésbé szigorú szempontok szerint osztályozni.

1. Nagyon örülünk a rengeteg nevezésnek. Hasonló esetben javasoljuk jobban odafigyelni a felvételek elkészítésére, mert egy gyenge felvétel sokat ronthat a gyerekek teljesítményén, a jó felvétel ugyanakkor segítheti is őket!

2. Értékeltük, ha olyan verseket választottak a gyerekek (vagy akik választottak helyettük), amelyekkel meg tudtak birkózni, visszatükrözte az egyéniségüket, de legfőképpen értették, amit mondanak. A versmondás elsődleges szempontja, hogy értenünk kell, mit mond a versmondó. Ha ő érti, a hallgatója, nézője is fogja érteni! Nem érdemes olyasmivel kínlódni, ami nem következik a gyerekek habitusából vagy korának megfelelő (eseteként azt meghazudtolóan magas!) értelmi szintjéből.

3. Volt néhány meglepően érzékeny és mély gondolatokat ébresztő versmondás, ami egyértelművé tette, hol kellett keresnünk korosztályonként a díjazottakat. A dicséretek magas száma jelzi, hogy nehéz volt a döntés. . Laczkó Vass Róbert

Most pedig, ha már kellőképpen felcsigáztuk a kíváncsiságot és pattanásig feszítettük az idegeket, akkor következzék a díjazottak listája:

Eko-II.oszt

I.díj – Daragics Nóra – Sepsiszentgyörgy           Égető Sámuel – Szilágybagos

II. díj – Jakab Gyopár – Sepsiszentgyörgy              Szabó Szabolcs – Szilágybagos

  III.díj – Kovács Léda Leila – Zágon                  Magyari Olivia – Székelyudvarhely

Dicséret: – Dezső Anna – Sepsiszentgyörgy                Kis Nimród – Sepsiszentgyörgy                Kupás Tímea Lilla – Zilah                Molnár Kiss Dóra- Koronka                Muntean Balázs – Szilágysomlyó                Podolyák Viktória – Szatmárnémeti . Kovács Kristóf – Szilágysomlyó

III – IV oszt.:

I.díj – Iszlai Éva Hajnalka- Níárádmagyarós              Kocsis Zselyke – Szilágysomlyó              Víg Alexandra Beatrix – Szilágysomlyó

II.díj – Berek Dávid Szilárd – Szilágysomlyó              Lunczer Anna Mária – Érmihályfalva              Lunczer Dániel – Érmihályfalva

III.dij- Márton Zsófia Tessza –Sepsiszentgyörgy              Mezei Nikolett – Szilágybagos             Szellő István – Érmihályfalva

Dicséret- Székely Bianka – Szilágybagos                 Szellelki Doroti – Kisiratos

Kuckódíj EKO-IV  :  Gyávol Kincső – Szatmárnémeti

Különdíj – a magyar nyelv és vers szeretetéért és tolmácsolásáért a legtávolabbi  szórványban:  Ioncica Natalia Rebek  és  Popa Ioana Natalia – Diószeg –Bákó megye – Az ügyes és szép versmondásért Vizeli Brigitta sajátos nevelési igényű tanuló- Nyárádremete

V-VI. Osztály:

I.. díj  Keresztes Szabolcs – Csíkmenaság.

II. díj Marti Tamara – Kézdivásárhely Barabás Orsolya Emőke – Nagyajta

III. díj Bartók Henrietta – Kézdivásárhely Szabó Zsófia – Kémer

Dicséretek Virág Nimórd (Sepsiszentgyörgy), Dragos Alexandra (Varsolc), Fejér Csenge (Zabola),  Major Tábita (Kémer), Megu Dóra (Kémer)

VII-VIII. Osztály

1. díj Barcsay Gyopár – Csíkszereda

2. díj Zongor Botond (Nagygalambfalva)

3. díj Egri Kriszta – Szilágysomlyó Gál Kinga Barbara – Gyergyóditró

Dicséretek Szekeres Anna (Kézdivásárhely), Bartha Botond (Nagyajta), Szabó Zsuzsanna (Csíkcsicsó), Molnár Mihaela (Kézdialmás), Szőcs Zita (Középajta)

Külön elismerésben részesítjük Bodi Mátyás László, nagyváradi középiskolás, végzős diákot, aki a versenyben ugyan nem vehetett részt, mert az csak Előkészítő- VIII.-os korosztálynak szólt, de mindenképp méltányoljuk versszeretetét és jelentkezését.

Gratulálunk hát minden jelentkezőnek, külön elismerésünk a díjazottaknak és felkészítőiknek. Amint a felhívásban is jeleztük, mindenki rendre meg fogja kapni elektronikus úton a névre szóló emléklapot, a díjazottak pedig postai úton az oklevelet és a díjhoz járó könyvjutalmat. Ezt csak ünnepek utánra ígérhetjük, mert a posta most elég bizonytalan úgy az ünnepek, mint a járvány miatt.

Végül arra szeretnénk még kérni minden díjazottat, hogy jelezze egy elektronikus levélben, ha beleegyezését adja a felvételének közzétételére a Báthory István Alapítvány + EMKE Szilágysomlyó és vidéke fb. oldalon. Ha nem kapunk visszajelzést, azt úgy értékeljük, hogy nem szeretné, ezt tehát tiszteletben tartjuk és nem fogjuk közzétenni.

Áldott karácsonyt és eredményes, boldog új esztendőt kívánunk mindenkinek!

A szervezők nevében Széman Rózsa