Könyvtárnap- A könyv mindenkié

A legkisebbektől a már sokat olvasott korosztályokig mindenki részese lehetett május 10- én a XXVII. alkalommal megszervezett Báthory Könyvtárnap színes ünnepén.


Délben az elemisekkel, 13 órátó az V-VIII osztályos diákokkal találkozott Gergely Edó kolozsvári írónő aki közvetlen modorával, egész személyiségével elvarázsolta, szóra és mozgásra bírta a gyerekeket.
Délután az EMKE Magyar házban folytatódott a szilágysomlyói könyvek ünnepe, ezúttal az ifi és felnőtt korosztályokhoz szólva első sorban. Az ünnep fizikai keretét egy, a múltból a jelenbe átívelő, korokat összekötő kézimunka-kiállítás adta. Schönseinné Szaabó Katalin, a tavaly 99 éves korában elhunyt és utolsó életévében is még kedvtelésből hímezgető örökífjú Kati néni élete munkáját lánya, Fekete Szabó Katalin mutatta be. Kati néni munkái szemet gyönyörködtetőek, ugyanakkor a kor kívánalmainak megfelelően gyakorlati szerepet is elláttak. Tőtös Kriszta Edina huszonéves ifjú hölgy ugyancsak kikapcsolódásként hímez, ezt a múltban gyökerező tudást azonban már a mai követelményeknek, igényeknek megfelelően képekbe álmodja, dekorációs funkciót szánva nekik.
A kiállítás bemutatása után Gergely Edó írónőt gondolatairól, tapasztalatairól, írásairól faggattuk, miközben bemutatta nemrégiben mgjelent könyveit is. Igen sokoldalú személyiséggel ismerkedhetett meg a közönség, olyan személlyel, aki a békés nyugalmat és a cselekvő energiát egyszerrre sugározza hallgatóságára.
Ezek után elsőkönyves fiatal szilágysági írót, Kabai Krisztinát köszönthettük, akinek alig fél éve jelent meg Pillangó című regénye. A könyvet Orosz Tímea mutatta be, aki az ifjú íróval a könyévről és jövőbeli terveiről is beszélgetett.
Az ünnepi programot a Játékakadémia amatőr színjátszó csoport Késő este című vídám jelenete után kötetlen beszélgetés és dedikálás zárta.

Kabai Krisztina, Tőtös Kriszta, Katona Ibolya, Orosz Tímea, Széman Péter
Balról: Kabai Krisztina, Katona Ibolya, Orosz Tímea, Tőtös Kriszta
Gaudi Attila, Sallay Károly
Jobbról – Tőtös Kriszta, Gergely Edó, Fekete Szabó Katalin, Kabai Krisztina, Orosz Tímea, Széman Rózsa
A Játékakadémia ifjú tagjai átveszik okleveleiket.