Meseszerda: Mese a beszélő iskolatárgyakról

 

Továbbra is várjuk meséiteket a
 [email protected] vagy [email protected] címekre! Ha ügyes mesét írtok, bekerül a jövőre megjelenő könyvben is. Korhatár nincs!

Ezen a meseszerdán az akkor (2015-ben) III. osztályos Ádám meséjét olvashatjátok Tekei Erika véleményezésével. Hangos mesét ma Rózsa néni olvas nektek, majd egy Lackfi János versfeldolgozást nézhettek, hallgathattok meg.

Mese a beszélő iskolatárgyakról

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy iskola. Igen ám, de ez az iskola nem olyan volt, mint a többi. Mi volt benne az érdekes? Hát az, hogy abban az iskolában minden tárgy beszélt, akarom mondani kiabált. Minden ok nélkül egész nap valamin vitatkoztak. Legutóbb azon,hogy melyikük az erősebb. -Én vagyok az erősebb, mert 10 kilogramm könyvet cipelek naponta az iskolába!-dicsekedett a táska. -Az semmi. Én erősebb vagyok, mert kihegyesítem a ceruza hegyét! Úgy vágom a fát, mint más a vajat!-mondta a hegyező. -Tudjátok mit? Mérjük össze az erőnket!-javasolta a ceruza. Úgy is lett. A ceruza nagyon jól tudott birkózni, a táska pedig célba lőni, de a többi tárgy is értett az önvédelemhez. A mérkőzésre minden iskolai tárgy összegyűlt. Mindenki meg akarta mutatni, hogy mit tud. Nagy lárma keletkezett. Amikor a kocka homlokon szúrta a táskát is, a ceruzát is, még nagyobb lett a zaj. Meghallotta ezt Ádám, fülön fogta a civakodó csapatot, és egyeseket egy gumipánttal a tolltartóhoz kötözött, másokat vitrinbe zárt, volt akit szegre akasztott. Az iskolatündér is meghallotta őket, varázspálcájával lendített egyet jobbra, egyet balra, és elvette a hangjukat.

Így történt, hogy nem beszélnek az iskolai tárgyak.

Tekei Erika : A mesék nem csak szórakoztatnak, hanem segítenek megoldani a mindennapok problémáit, konfliktusait is – így segíti a kisiskolást a saját, valóságos életéhez kötődő mese. Ádám is valószínűleg megtapasztalhatta, milyen az, amikor mindenki kiabál, verekedik, erősebbnek képzeli magát a másiknál, amikor az erőszak akar győzedelmeskedni. Ebben az iskolában a tárgyak úgy viselkednek, mint a rossz gyerekek vagy a gonosz felnőttek a verekedős filmekben, ahol aztán valamilyen szuperhősre vagy legalábbis egy okos nyomozóra, detektívre vagy rendőrre van szükség, hogy helyreálljon a béke. Ádám a mese írója és egyben hőse megbünteti a civakodó, egymást bántalmazó tanszereket, minden(ki) a helyére kerül. Aztán megjelenik a mesehőst segítő tündér, méghozzá nem is akármilyen tündér, hanem iskolatündér, aki varázspálcája két mozdulatával megregulázza a békétlenkedő tanszereket, elveszi a hangjukat, hogy többé ne legyen vita, hanem néma és készséges segédei legyenek ezentúl a gyerekeknek.    

Az örökség – Portugál népmese a Népek meséi sorozat 1959-ben megjelent Fehérvirág című gyűjteményéből.

https://soundcloud.com/rozsa-szeman/az-orokseg

Kompánia – Lackfi János: Kakaóscsiga (rajzfilm, gyerekdal) | MESE TV