Meseszombat : Mókus Flóri és Lili nyuszi meséje

📚 Minden hétre két mese! 📚 ❗️FELHÍVÁS – mese korhatár nélkül❗️ Szereted a meséket? Szeretsz írni, rajzolni? Szívesen várjuk 📖meséiteket, 🖼rajzaitokat, illusztrációitokat akár az itt olvasott, akár saját meséitekhez. Az illusztrált meséket természetesen a rajzzal együtt közöljük. [email protected]vagy [email protected]

Gréczi János László, bagosi meseírónk 2015-ben beküldött meséjét közöljük, meglepetésként pedig eddigi sok-sok mesétek egyik értékelője, Tekei Erika mond el nektek egy hangzó mesét. A mese Az aranyleány című mesekönyvben jelent meg 2018-ban, az általa szerkesztett Népek meséi sorozat első köteteként, a Kreatív Könyvkiadó gondozásában. A meséket válogatta: Anelija Hrisztova Vezsdarova, fordította: Iván Andrea, illusztrációk és borítóterv: Pápai Barna – ezt láthatjátok kiemelt képen. A Kaláka együttes pedig a mai meseszombaton a Három Széklábról énekel.

Mókus Flóri és Lili nyuszi meséje

  Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy mókus. Séta közben találkozott egy nyuszival. Beszélgetni kezdtek:   -Szia, én Mókus Flóri vagyok, nem jönnél velem sétálni?   -Szia, de igen, szivesen, én Lili Nyuszi vagyok. Együtt mentek innen tovább az erdőben. Egyszer csak rátaláltak egy nagy diófára, ami tele volt érett dióval. Szedtek maguknak, majd elindultak haza felé. Miután bepakoltak mindent a kamrába, megegyeztek, hogy másnap megint együtt indulnak sétálni, hátha újra szerencsével járnak.  Másnap egy mogyoróbokor került az útjukba, arról is szedtek, s indultak volna haza, de hirtelen eléjük ugrott egy nagy farkas.   Lili Nyuszi egyből reszketni kezdett, de Flóri nem ijedt meg, csak felugrott a mogyoróbokorra, s addig hajigálta a farkast, amíg az megelégelte, s mérgesen, éhesen elkullogott.    A nyuszi alig hitte, hogy megmenekültek. Mókus Flóri azt mondta, hogy egy igazi barátra mindig lehet számítani.  Jókedvűen együtt szedték össze a szétdobált mogyorókat, amit megint elraktak otthon télire.    Ennyi volt, mese volt, ki tudja, még lehet, hogy igaz is volt, vagy csak álmodtam az éjjel?

Írók véleménye a meséről:

Demény Péter író: Remek!

Gergely Edó meseíró: Kedves Janika, ha igaz ez a mese, ha álmodtad, mindenképp egy igazi, kedves, őszinte mese a barátságról. Erről az érzésről soha nem lehet eleget írni. Remélem, egész életedben a barátság védelmező lovagja maradsz.

Tekei Erika író, szerkesztő: Mint ahogy a bibliai történetben Dávid, az alacsony termetű, kicsi ember parittyájával legyőzte Góliátot, a rettegett óriást, vagy a népmesékben a legkisebb fiú a hatalmas sárkányt, úgy győzte le Janika meséjében a kicsi mókus is a nagy farkast, a gonosz ellenséget. Hogy igaz volt-e, vagy csak álom, az nem derül ki, de az biztos, hogy a szép álmok valóra is válhatnak.  

És most Tekei Erika mesél nektek:

https://soundcloud.com/rozsa-szeman/az-aranyleany-bolgar-nepmese

Kaláka együttes:
https://www.youtube.com/watch?v=xLFEThgqiJg&feature=youtu.be