Meseszombat: Sándor

A 2013-as meseíró pályázatunkra érkezett az akkor előkészítő osztályos Kelemen Annamária kis meséje. Hozzá Bálint Tibor mesés történeteiből válogattunk és – mivel közeledik a szüretideje – egy kis szüreti, játékos -táncos filmecskét is közreadunk a Várkert Bazár felvételeiből.

Sándor

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy anyuka és egy apuka. Minden nap azért imádkoztak, hogy legyen egy fiú gyermekük. És egy napon megszületett a gyermekük. A szülők nagyon boldogak voltak és a fiúkat elnevezték Sándornak. Telt, múlt az idő, Sándor kezdett felnőni. Mikor felnőtt, elhatározta, hogy elmegy szerencsét próbálni. A szüleinek nem nagyon tetszett, hogy el akar menni, mert féltették, de mégis belenyugodtak és Sándor elment. Ment, mendegélt, mígnem, találkozott egy szép lánnyal, akit Máriának hívtak. Sándornak megtetszett Mária és egymásba szerettek. Sándor tovább indult megkeresni a szerencséjét, de előtte megígérte, hogy visszatér és boldogok lesznek együtt. Sándor épp keresztül akart menni egy erdőn, de hirtelen besötétedett. Keresett egy házat, ahol megpihenhet reggelig.  Talált is, de az a ház egy boszorkányé volt. A boszorkány beleszeretett Sándorba és nem engedte, hogy elmenjen. Megfenyegette, hogy megöli a szerelmét. Sándor sehogy nem akart vele maradni, ezért, amikor a boszorkány varázsolni akart, a fiú egy tükröt tartott maga elé és a boszorkányon csattant a varázslat. Sándor visszament Máriához, és elmentek Sándor szüleihez. Sándor és Mária nagyon boldogok voltak. 

Most ismét Rózsa néni olvas a Bálint Tibor Kálmánka, te vagy a császár c. könyvéből, amely válogatás a szerző Napsugárban megjelent meséiből, történeteiből. A könyvet a napsugár Alapítvány adta ki 2010-ben. A Könczey Elemér által tervezett borítón (képünkön) Bak Sára rajza látható aki László Noémi költővel együtt a napokban vette át a Napsugár gyermeklap szerkesztését.